Rukola w roli głównej

Dlaczego rukola?

Rukola ma ostry, lekko orzechowy posmak, co nie każdemu może odpowiadać. Warto się jednak do niej przekonać, ponieważ ma wiele wartości odżywczych. Zawiera między innymi witaminę A, która wpływa na prawidłowe widzenie oraz uczestniczy w budowaniu odporności organizmu. Jest także bogata w witaminę K, a należy pamiętać, że skutkami niedoboru witaminy K są: słaba krzepliwość krwi, problemy z gojeniem się ran czy osteoporoza. Ta niezwykle zdrowa sałata zawiera także witaminę C, kwas foliowy i żelazo.
Poniżej mam dla Was przepis na jedną z moich ulubionych sałatek, której podstawą jest właśnie rukola.Sałatka rukola z pomidorami suszonymi i cieciorką

Składniki:

-opakowanie rukoli
-270 g pomidorów suszonych w oleju
-2 łyżki stołowe pestek słonecznika
-puszka cieciorki
-100 g szynki parmeńskiej albo szwarcwaldzkiej w plastrach
-100 g sera (gouda lub mozzarella)
-2 ząbki czosnku
-4 łyżki oliwy
-bazylia, sól, pieprz – do smaku

Wskazówka:

Ja sałatkę przygotowuję w półmisku o wymiarach

Przygotowanie:

Na patelni upraż pestki słonecznika. Odstaw je do ostygnięcia. Półmisek wyłóż połową opakowania sałaty rukola. Odsącz cieciorkę. Połowę rozłóż równomiernie na rukoli. Posiekaj w paski, o grubości około pół centymetra, suszone pomidory w oleju. Połowę z nich także rozłóż na rukoli. 50 gramów szynki porwij na kawałeczki. Rozsyp równomiernie.
Pozostałą rukolę, cieciorkę i szynkę szwarcwaldzką ułóż kolejno w półmisku, tak jak poprzednie warstwy. Dodaj uprażony słonecznik. Zetrzyj czosnek na tarce. Do filiżanki wlej cztery łyżki oliwy (ja używam tej z zalewy do pomidorów suszonych), dodaj do niej starty czosnek, bazylię, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj. Rozlej równomiernie po sałatce. Na tarce zetrzyj ser. Rozsyp go na całej powierzchni sałatki. Jeżeli będzie Ci się wydawała sucha dodaj jeszcze trochę oliwy. Et voilà! Teraz nic tylko cieszyć się smakiem i prozdrowotnymi właściwościami rukoli. Mam nadzieję, że mimo bardzo specyficznego smaku sałaty, ta prosta potrawa przypadnie Wam do gustu tak jak mi. Smacznego!

Ps. Moim skromnym zdaniem, sałatka świetnie smakuje z pieczywem czosnkowym lub bagietką z ziołową mozzarellą 😉 .

Interlokutor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *